Sweater Weather Time: правилна грижа за вълнените пуловери

Здравейте!

Навлизаме в сезона на пуловерите, лично аз ги обожавам и ги предпочитам пред плетивата от изкуствени материи, които нямат същите изолационни качества. Харесвам пуловерите с едра плетка и почти винаги получавам въпроси: "Как не ти е студено, когато по пуловера ти има дупки?" а аз шеговито отговарям, че "от толкова много дупки студът не може да реши през коя точно да влезе", но истината е, че естествените материи са много по-различни от дрехите, които пълнят магазините в днешно време.

Естествените материи не предизвикват алергии, не са обработвани с тежки химикали, не се вмирисват и не запарват. Единственият им недостатък е, че не може просто да ги хвърлиш в пералнята, а изискват малко по-специални техники за поддръжка. (особено, ако нямате някоя ултра модерна перална машина, защото съм сигурна, че техниката е стигнала доста далече).


1. Колко често се перат вълнените тъкани:
- дрехите от чиста вълна не се нуждаят от често пране, защото вълната има способността за самопочистване. Тя не запарва и не задържа аромати, при нея работи отлично проветряването на свеж въздух. За това е предпочитана материя за изработка на облекло за алпинисти. Как точно да перем вълната все пак? Най-добре е това да е на ръка. Вълната винаги се пере с топла вода, не гореща или студена. До голяма степен това се отнася и за фабрично обозначените дрехи съдържащи вълна, най-добре също да ги перете ръчно. Използвайте само препарат, на който е обозначено, че е предназначен за пране на вълнени материи и вода до 30 градуса. Също така не търкайте и не мачкайте дрехата, а просто леко разтрийте и оставете да се накисне. Алкалната съставка в препарата е враг на белтъчните влакна, за това старателно плакнете вълнените дрехи, докато от тях не изтича бистра вода. Също така може да сложите малко оцет във водата, в която плакнете дрехите, за да неутрализира препарата.

2. Химическо чистене или в перална машина:
- както вече сигурно ви стана ясно пералната машина по-добре не я изполвайте особено за 100% вълнени изделия, ако все пак не ви се пере на ръка винаги включвайте на ниска температура 30 градуса и програма за пране на вълна или деликатни тъкани. Като използвате препарат за типа, дрехи които перете. Понякога се налага да се използва химическо чистене, най-вече за палта и големи жилетки, които трудно биха се изпрали в домашни условия.

3. Правилният начин за сушене на пуловери:
- най-добре това да става на въздух без да е директно на слънце, а сушенето с директна топлина по-добре го забравете, защото може да доведе до свиване на дрехите. За дрехи от филц може да се използва ютия с пара загряна до около 150 градуса, също е добре дрехата да не е напълно суха иначе ефекта ще е незабележим.

4. Как да се грижим за кашмира:
- при кашмирът нещата седят по подобрен начин, отново е добре да го оставяте да се проветрява пред това да се пере. Когато го перете нека водата не е на повече от 20 градуса. Също така попийте влагата,а не го изстискайте, за да не се разтегне най-добре го оставете да изсъхне на равна повърхност.

5. Как да премахнем топченцата от вълнените материи:
- може би знаете за номера със самобръсначката, той е ефикасен, но е и доста опасен, защото лесно може да съсипете пуловера си само с едно грешно движение. Най-добре използвайте уредите предназначени за тази цел, има такива дори в Jumbo за около 3-4 лв. работят на батерии и премахват много добре образувалите се грозни пухчета по тъканите,

6. На закачалка или сгънат в гардероба:
- тъй като вълната търпи лесна деформация най-добрият начин, по който може да се съхранява е сгънат на рафт в шкафа, защото при дълго висене от закачалката може да се разтегне непоправимо в областта на раменете.

7. Как да предпазиш пуловера от молци:
- най-лесният и натурален начин е чрез торбички пълни с лавандула сложени в гардероба между вълнените тъкани. Не забравяйте да сложите такива торбички и в шкафа с вълнените одeaла или плетените чорапи от баба.

8. Как да "ремонтираш" отпуснатите части на пуловера:
- при мен най-често това са или ръкавите, или страничната част на пуловера. Ако и на вас ви се случва може да пробвате да топнете разтегнатата част във гореща вода, за да свие тъканта, действа, но не предотвратява отпускането. Внимавайте да не го държите прекалено дълго, защото може да се свие повече от очакваното!

9. Ако пуловерът вече се е свил:
- ако все пак се е случило така, че при прането пуловерът се е свил може да пробвате този номер. Накиснете го в хладка вода и добавете 4-5 супени лъжици балсам за коса. Оставете го ката за около 1 час. След това го изплакнете и го оставете върху хавлиена кърпа, като леко разтегнете свилите се части. Няма да стане като нов, но определено помага.

10. Ако се появи бримка:
- изкушавам се да кажа: "в такъв случай най-добре го дайте на баба си!", но това не винаги е възможно все пак. В такъв случай трябва да зашиете бримката, като обърнете пуловера и работите от вътрешната му страна (при ръчно плетени пуловери) при фабричните вероятността да успеете да върнете стария му вид е близка до 0, за това може да помислите да някаква апликация или бродерия, която да направите върху скъсаното място, ако разбира се то го позволява, а ако не, то това е един траурен ден за гардероба ви.

Ако и вие използвате някакви специални техники или имате съвети за това как любимият пуловер да живее за по-дълго може да ги споделите в коментарите!

Много пъти съм споменавала, че предпочитам да пера на ръка, (знам как звучи :D) но това е добър начин да пазите любимите си дрехи в отлично състояние за възможно най-дълго време!

Love,
Snejana

You May Also Like

4 коментара

  1. Прекрасна публикация, не бих се сетила, браво Снежи! Имам един любим голям вълнен пуловер от H&M и ще приложа съветите ти.

    Поздрави, Преси ^_^

    ОтговорИзтриване
  2. Много ще се радвам, ако направиш пост за прането на ръка - с какви препарати, по топла или по хладка вода за различните материи и т.н :)

    ОтговорИзтриване
  3. Съвета за балсама за коса го чувам за пръв път и смятам моменталически да го пробвам върхукашмирения пуловер на мъжа ми ,който за мой огромен ужас смалих с 2 размера преди време...Дожаля ми да го изхвърля,пък и няма кой да го носи в тоя вид,та си седи в гардероба , като паметник на глупостта ми и нежеланието да чета етикетите на дрехите ,грешка която никога вече не допуснах...

    ОтговорИзтриване
  4. Много полезен пост! :) Определено ще пробвам някои от триковете ти. Аз имам такъв уред за топченца и редовно го използвам, наистина върши чудна работа.

    ОтговорИзтриване